<

Fanatiek met techniek op techfestijn voor meiden

Buitenpost, 3 april 2023

Het event GirlsTECH is een daverend succes geworden. Bijna zestig meiden uit groep 8 van diverse basisscholen vermaakten zich donderdag in Buitenpost opperbest met allerhande workshops rond techniek en technologie. ,,Dit is vet gaaf en héél cool om te doen.”

Voor de meiden was er twee uur lang van alles te beleven in het Lauwers College. Vliegen en battelen met drones, sieraden, armbandjes en houtwerkjes maken, T-shirts bedrukken, programmeren met LEGO-Spike-sets en zelf een lekkere taart feestelijk versieren; de girls beleefden met al deze activiteiten een uiterst fijne middag.

,,Het is prachtig om te zien dat er zoveel enthousiasme is”, constateerde organisator Jelle Hoogterp. ,,Het is ook allemaal zeer relaxed.” De techniekdocent bedacht zelf het concept met de workshops in carrouselvorm. Tal van collega’s en eerste- en tweedejaarsleerlingen van het Lauwers College verleenden hun medewerking aan de middag, die gehouden werd op de landelijke Girls’ Day. ,,Techniek is zó leuk”, aldus een van de assisterende scholieren, terwijl hij een groep meiden hielp bij het in elkaar zetten van een houtwerkje.

Enthousiasmeren voor techniek

GirlsTECH is een onderdeel van het stimuleringsprogramma Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF). Dit project moet jongeren (weer) warm maken voor techniek en technologie. Bij de ontvangst van de meiden toonde Hoogterp zijn blijdschap over de opkomst. ,,Het is fantastisch, zo’n grote groep.”

En dames, we hebben jullie ook nodig, sprak de docent met het oog op de arbeidsmarkt die over twee jaar behoefte heeft aan rond de 40.000 vakmensen. Daarbij hoeven de meiden zich volgens Hoogterp niet meer te laten afschrikken door het imago dat techniek voorheen had. ,,De tijden zijn veranderd. De periode van vieze handen en zwaar tillen is voorbij.”

Een evenement als GirlsTECH levert zeker een bijdrage aan het enthousiasmeren van de jeugd, is de overtuiging van Doetina Schoonewille. De biologiedocent met belangstelling voor techniek maakt in haar vrije tijd veel sieraden en begeleidde een workshop hierover. ,,Er gaat een wereld voor hen open hoe ze het met de materialen en technieken moeten aanpakken”, zag Schoonewille bij het ondersteunen van de meiden.

Aan haar eigen middelbare schoolperiode bewaart Schoonewille weinig goede herinneringen aan techniek. ,,Techniek vond ik zelf vroeger helemaal niet leuk. Het was niet mijn lievelingsvak. Het was een beetje solderen.” Dat is vandaag-de-dag heel anders, weet ze. ,,Het is nu wel heel hip. Het wordt nu op een manier aangeboden dat het zowel voor jongens als voor meisjes leuk en aantrekkelijk is.”

Net als Schoonewille is ook wiskundedocent Peter Wissmann van mening dat het organiseren van allerhande activiteiten zeker bijdraagt aan de promotie van techniek en technologie onder de jeugd. ,,Ik denk dat dit soort workshops en middagen erg in trek zijn bij de leerlingen van de basisschool.” Wissmann hielp bij het drones-vliegen, waarbij de meiden ook diverse acrobatische hoogstandjes met de helikoptertjes deden. Zo lieten ze de drones onder meer flippen en rollen door de aula van het Juniorcollege.

De manoeuvres zorgden voor lering en veel vermaak. En dat was niet alleen het geval bij de deelnemers aan GirlsTECH. Ook passerende scholieren van het Lauwers College bleven - soms langere tijd - staan om de dronevluchten te aanschouwen. Datzelfde gold voor personeelsleden. ,,Het is allemaal heel leuk om te doen en aan allerlei zaken te proeven”, stelde Wissmann met glimlach vast.